KARMA

Mormor och mamma är två helt fantastiska människor. Här snackar vi underbara personligheter som jag aldrig skulle vilja leva utan. Jag vet ingen som ens är i närheten av lika fascinerande eller hälften så tuff som någon av dem. Mormor och mamma är båda två riktiga kämpar. På sina egna två vis. Cancer, en jobbig dotter med en ännu mer jobbig period, skiljsmässa, cancer igen..


ALLA ANDRA

"Detta är en hypnotisk skylt. När du ser detta kommer du att somna och sedan vakna upp och veta att sändningarna startar snart."
Det är sant, det står så på tv:n. Fast jag tror inte på det ett dugg. Min rullgardin är inte nerdragen och solen lyser rakt in i mitt ljusa rum. Har ni sett mitt rum förresten? Klart att ni inte har.. Det är fint i alla fall. Lite för fint så att jag vill damma hela tiden.

Jag måste låta er veta en sak som jag avskyr. Verkligen hatar. Amerikanska humorprogram med en stand up komiker som programledare. Hur många tycker att sånt är roligt EGENTLIGEN?! (Min pojkvän..)
Han/hon slänger in omorgna kommentarer hela tiden, skriker och gör ljud till olika bilder, intervjuar kända personer (hur han de gå med på att komma dit?) och ställer "roliga" frågor till dem. Det är ofta en video med som de spelar upp och gör egna "roliga" ljud till. Publiken skrattar och kan knappt bärga sig inför nästa såkallade skämt.
Allt i en blandning av oerhört seriösa miner och fula grimarser á la Conan O´Brien och Ellen Degeneres. Trumvirvel.

LITE AV VARJE I BRIST PÅ FANTASI

Tänk att 30 sekunder kan beskriva mitt humör så bra!

Det rycker i min shoppingnerv. Jag vill köpa någonting. Något som skimrar eller sitter fint runt mina höfter. En ring eller ett armband. Det här vädret gör mig galen och då märker jag oftast av min shoppingnerv lite, lite mer än vanligt.

Hunger - nästan samma sak som shoppingbegär

I natt hade jag en så sjuk dröm. I drömmen var jag jätte-onykter och skulle gå till sängs. Väl där började jag att må illa, med ens som jag slöt ögonen. Väldigt illa. Panik-illa. Jag fick rusa till toaletten och kräktes.. På riktigt!!
Förstår ni hur mycket jag levde mig in i min dröm? Jag hittade mig själv på toaletten klockan halv tre och mådde uppriktigt illa.

Onykter på riktigt

Min första lista över saker som jag ska göra i veckan:
- Idag ska jag och Simon åka och titta på en bil. Hur vuxet låter inte det? Jag önskar bara att jag hade körkort så att jag kunde sno bilen av min älskling..
- Morgondagen består av en enorm hög tvätt.. KUL!
- På torsdag ska jag, mormor och mamma åka till Stockholm. Jag ska citera min mormor: "För att titta på bögar." Det låter nog värre än vad det är. Vi tycker bara om att titta på folk, svårare än så är det inte.
- Fredag-söndag ska utnyttjas på ett bra sätt! Antingen åka iväg med mormors husvagn eller besöka något zoo.

Simon och mamma gillar också att titta på folk

HOW DO I LIVE


TOVE, MIN TOVE

 
Bild 1: Tove har precis tvättat sig som en katt. Slickade sig på handen och gned den sedan runt ögonen
Bild 2: Tove och jag eldade vid Björklingesjön och tyckte att vi var söta med sot i hela ansiktet
 
 
Bild 3: Tove väntar på bussen. En helt vanlig, avslappnad pose
Bild 4: Min absoluta favoritbild på Tove! Kvällen på Lucky Luke föddes på nytt! "Lucky Luke spyyyr!"

Åh! Jag älskar dig! Vi ses ikväll mitt hjärta!

ALLT

I natt är det bara du och jag
Och vi har bara börjat

YESTERDAY

Imorgon finns inte. Igår är borta. Det enda som verkligen existerar är just nu, just den här sekunden. Det finns bara ett nu. Det enda man verkligen kan göra för sig själv är att försöka förändra sin egen situation till det bättre.

Om jag visste någonting om framtiden, skulle jag lära mig av alla mina misstag och snedsteg? Skulle jag ta dem eller gå en annan väg i rätt riktning? Ett krossat hjärta, en förlorad vän, bråken med föräldrarna. Det som får oss att växa.
Om jag visste den enkla vägen, den medströms, skulle jag då ta den? Och om det fanns genvägar.. Om det fanns ett sätt att fuska sig fram på det mest milda sätt.

Vissa saker önskar jag aldrig hade hänt mig. Vissa saker som jag inte har varit med och valt själv. Att jag har skurit mig, slutat äta mat och försökt ta livet av mig är trots allt ett eget val i slutändan. 
Jag menar det andra, det som andra valde åt mig. Tänk om jag hade haft en stoppknapp då! Tänk om jag hade kunnat avstyra det.

Men jag vet inte.. Jag vet inte om jag hade varit samma person idag om jag kunde sudda ut allt det. Alla behöver ju misslyckas. Känna på förlust, hjärtesorg och svek. Hur ska vi annars kunna lära oss att älska dess motsatser? Man måste ha sett svart för att kunna urskilja vitt.

Därför har jag svårt att välja om jag verkligen önskar att det aldrig hade hänt, eller om jag bara inte vill att andra ska vara med om det. För jag, jag är så stark idag. Glad och lycklig.
Det finns inte mycket som rör mig i ryggen med mitt självförtroende och med min tro på mig själv som jag har idag. Jag är så bra på att lyssna och förstå andra, jag skjuter aldrig någon ifrån mig som behöver mig. Jag har sett så mycket och vet så mycket. Är så tacksam.
Alla de egenskaperna för några års lidande. Tänk att det, det tackar jag för att jag fick. Det vill jag aldrig ändra på.



SVAR PÅ FRÅGOR

1. Postat av:
varför tog det slut mellan dig och din förra kille? vore kul om du kunde skriva något mer än att det inte angår andra än dig!

Svar:
Jag vill egentligen inte svara på det men okej.. Jag kan skriva så mycket som att när jag flyttade dit visade han sig vara en helt annan människa än den jag hade lärt känna. Jag mådde väldigt dåligt av hur han var emot mig och tänkte inte acceptera det, jag kunde inte älska honom längre efter vad han gjorde och hur han blev. Därför tog det slut!

2. Postat av: Sandra
hur många läsare har du på ett ungefär?
Du skriver så väldigt bra, och iaf jag känner ofta igen mig i dina texter.
Så jag antar att du har en del. :)
ha en bra dag. Kram

Svar:
Hur många läsare jag har beror på vad jag skriver om, faktiskt. Om jag skriver som jag gjorde förut - om mina dagar och vad jag gör, då är det färre personer som klickar in sig här. När jag skriver som jag gör nu, lite djupare och typ hemlighetsfullt, då är det många fler. Jag har ett snitt på ungefär 80-85 unika läsare om dagen just nu.

3. Postat av:
Haha konstig fråga men hur mycket väger du nu?

Svar:
Konstigt att det är så många som fastnar vid ens vikt. Sist jag vägde mig sa vågen 52 kilo!

4. Postat av:
berätta om dina tonnår

Svar:
Hm.. Det var en svår fråga. Jag vill gärna se mina tonår som livliga och en aning hektiska - precis som det är för så många. Man förändras så mycket och blir äldre så fort. När jag var 12-14 hade jag ett självförtroende som inte var av denna värld. Jag hade jättemånga kompisar, drack hembränt och smygrökte, ljög för mina föräldrar och hade alltid någon kille. En riktig fjortis! Men jag hade superroligt, det är nog de finaste åren av mina tonår. Man testade sig fram och såg var alla gränser gick. Hade pojkvänner som kom och gick och allting kretsade kring helgerna.

Tyvärr hade jag det väldigt jobbigt periodvis från och med att jag fyllde 15. Från att festa och ha kul med mina kompisar till att sy igen såren i armarna och sluta äta. Det svängde så fort för mig då, som att vända på en hand ungefär. Det finns fina minnen ifrån den tiden också med underbara kompisar och roliga fester, det var bara en del mörker inblandat..

5. Postat av: anna
Sjukt onödig fråga om vikten kan jag tycka.
Men jag undrar om du tror att man måste gå igenom mycket jobbiga och tuffa saker för att bli så klok som du är?

Svar:
Jag tror inte att man nödvändigtvis måste det, men det kan nog bidra mycket. Jag tror att jag hade varit som många andra utan allt som jag har varit med om: Ytlig, fixerad vid helt fel saker och relativt oförstående om andras smärta. Jag kan vara så ibland jag också men efter alla tråkiga år har jag fått ett djupare djup, eller hur man ska beskriva det.
Jag tror att jag uppskattar "det glada och lyckliga livet" lite mer och tagit med mig alla erfarenheter. Inte glömt någonting. Att inte glömma det man upplever gör mig en människa klok. Om man alltid har det med sig i bakfickan.

6. Postat av: Maria
Hur ser dina framtids planer ut?
Har du något speciellt mål som du strävar efter?

förövrigt så skriver du så grymt bra! 
så sluta aldrig med att skriva =)

Svar:
Vilken snäll kommentar! Tack så hemskt mycket!

Min framtid är rätt oviss faktiskt. Jag ska först och främst göra klart gymnasiet så jag hoppar på en trea i höst. Tar studenten nästa år.. Sen vet jag inte! Jag ville verkligen plugga till psykolog men jag tror inte att det kommer vara värt all tid som man måste lägga ner. Jag kommer inte kunna lämna kvar jobbet på jobbet utan ta med det hem och ständigt klura på vad jag kan göra för alla jag pratar med.
Psykologi är roligt. Psykiska störningar är intressant. Jag såg en dokumentär igår där forskare kartlägger hjärnan. Nu kan man i princip skilja på en seriemördares hjärna och en "normal" människa. Det är dock inget giltigt bevis i en rättssal ännu.
Kanske forskar jag inom psykologi en vacker dag eller så är jag obducent! Man kan alltid hoppas på att krafterna räcker till.

7. Postat av: Simon
Hej Elin. Först av allt måste jag bara säga tack för din eminenta blogg. Mycket rolig läsning.

Nu till mina frågor.
1: Hur mycket tycker du om mig på en skala 1 till 10?
2: Varför "måste du få pussa på mig" mitt i nätterna?
3: Varför anses det av många finnas stora likheter mellan dig och en ap-unge? Syftar då främst på bilder som denna!

Tack för svar på förhand:)
PUSS

Postat av: Simon
Glömde länken till bilden! http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/Baby_ginger_monkey.jpg

Svar:
Hej Simon!
Tack för din kommentar, den värmer än. Vad roligt att du tycker om min blogg. Jag hade nämligen en oerhört hängiven läsare förut vid namn Simon. Han lusläste hela min blogg och ifrågasatte det han inte förstod. Tänk en sån stalker, va?

Nu till svaren på dina frågor:
1. Du är ganska jobbig och tråkig ibland, trött och svettig när du sover. Du andas ganska tungt i örat på mig också. Men eftersom att du är min pojkvän antar jag att jag måste svara 10!
2. Det där med nattpussarna är svårt att förklara. Ibland vaknar ett pussmonster till liv inom mig och då måste jag genast svara det med att pussa på någon. Det kan också vara så att jag tycker om dig, men jag är inte helt säker.
3. Istället för att svara på din befängda fråga ska jag ge dig en bild. Det är likheten mellan dig och en bäver som är så slående. Så tyst med dig! http://dnr.state.il.us/orc/wildlife/virtual_news/images/beaver/beaver_looking_camera.jpg

8. Postat av: Sandra
Ungefär när kommer du svara på dessa frågor?
Dröjer det får du gärna uppdatera lite då och då med nå roligt:P Ja, om du har tid och lust vill säga.
btw, du är jävligt vacker

Svar:
Tack så väldigt mycket! Nu har jag både uppdaterat och svarat på frågorna! Det blev få men jag kan inte vänta med en sak längre än en dag!

9. Postat av: Malin Selander
Jag undrar varför du alltid tror att du är bäst? Hahaha

Svar:
Jag tror dock inte att det verkligen är Malin Selander som har skrivit den kommentaren. Löjligt. Jag svarar att jag inte tror att jag är bäst. Det vore ju bara dumt att ha den synen på sig själv, hur ska man då utvecklas och bli bättre?

10. Postat av: Angelica
Hej min vackraste!
Hur kommer det sig att du fått din fotfobi, och fågelfobi?

Svar:
Hello hun, vad roligt att du frågar just det. Hahaha!
Min fågelfobi fick jag när jag och min lillebror var på en strand där det fanns svanar. En av svanarna hade ungar och blev lite pissed off på min lillebror (då två år) som ville klappa dem. Svanmamman började rusa mot honom och jag som insåg faran sprang dit, tog upp brorsan i famnen för att sen fly för livet. Jag hörde näbben klappra bakom mig.. Uuuh!!

Fötterna är fortfarande en gåta. Jag vet inte varför! Det är bara så jävla (ursäkta) äckligt med tår och tånaglar och... Usch!

11. Postat av: Angelica
Vad menas med årets vurpa?

Svar:
Hahaha jag dör! Årets vurpa betyder att jag ramlade på Birger två gånger på en kväll. Den ena värre än den andra. Första gången trampade jag snett när jag stod på ett bord och föll rakt bakåt. Andra gången trampade jag på ett, för mig, osynligt glas som någon hade slängt på golvet. Glaset tog mig med ner på golvet...

12. Postat av: Angelica
har du ramlat framför vakterna på people när du var aspackad?

Har du kräkts smörgåstårta på en krogtoalett en natt i april förra året?

Berätta om din första utgång någonsin!

Svar:
1. Svaret är ja.. Fy fan vad jag skämdes..
2. Vad taskigt! JA det har jag!
3. Min första utgång... Jag var faktiskt 18! Tråkigt nog. Den kvällen blev jag alldeles för full på Aquatini och kräktes nästan redan innan vi kom ner på stan. Väl där kommer jag på att mitt leg är borta. Stackars mamma fick cykla med det till mig. Där inne är det ganska suddigt... Jag vet inte vad som hände sen svarar jag!

13. Postat av: leroy spacemonkey
vad hände egentligen på den där toaletten där du och jonna var inlåsta på under en fest hemma hos mig en gång för länge sen?

Svar:
Jag hatar dig Jens. Jag gör verkligen det. Vi pratade där inne!! Varför är folk så snuskiga och drar andra slutsatser!?



Jag fick en kommentar i ett annat inlägg som jag också tänkte svara på:

Postat av: Sofia
Du är djärv. 
Se tillbaka på ditt liv,
har du inte LEVT mer en dom flesta?
kastat dig in i saker och sedan KLARAT det?

Ditt magont är en sak, men du kastade dig ut trots det. De kallar jag för att vara djärv.

URL: www.metrobloggen.se/hallon2

Svar:
Tack för en jättefin kommentar! Jag vet inte om jag har levt mer än någon annan men jag kanske har klarat av en hel del som andra inte har gjort. Ibland behöver man en sån där kommentar för att förstå sånt bara. Att man är djärv och att man verkligen lever. Tack!

FRÅGESTUND

Frågestund! Jag har ingen fantasi och absolut ingenting att berätta som intresserar andra än mig själv. Därför får ni fråga mig om precis vad ni vill! Jag antar att de flesta kommer ställa konstiga frågor och vara anonyma men vet ni vad? Det är okej!


ILLUSIONSLÖS

Jag önskar att jag också kunde vara sådär djärv. Leva på den styva linan, kasta mig rakt ut i mörkret utan att se mig över axeln. Inte se framåt heller, för den delen. Tänk att kunna göra som man behagar utan att undra över konsekvenserna. Slippa den där obehagliga känslan i magen, slippa all ångest, slippa allting.

Någonstans tar det emot så fort jag ens snuddar vid tanken. Någonstans finns det alltid en vis och klok del av mig själv som lugnt säger till mig att det är bäst att göra annorlunda. Göra det rätta, göra det som är mest schysst. Inte bara mot mig själv utan också mot andra. Göra det som jag själv hade velat att andra gjorde i den situationen.

Det händer att jag tar till någon vit lögn ibland då och då. Jag kan dra till med någonting i stil med "nej jag har.. du vet.. den där veckan" när den andra inte skulle förstå varför jag helst vill sitta ensam och skriva lite istället för att bada i någon iskall sjö. Det är okej, tycker jag. Det skadar inte någon om jag säger att jag har mens fast jag egentligen inte får den förrän om en vecka.

Idag är jag så oerhört ledsen och besviken. Man tror att man känner någon, ni vet. Man tror att man vet var man har någon och helt plötsligt står man där så snopen och dragen vid näsan.
Jag är uppfostrad på det sättet att man alltid ska tro gott om människor. Man ska aldrig vara bitter och ha en redan dragen slutsats om att alla som har gjort misstag är förlorade. Idag önskar jag dock att jag var mer cynisk..


PARANOIA

Min magkänsla säger mig att någonting inte riktigt stämmer. Jag kan inte sätta fingret på vad det är men det växer inom mig. Som ogräs, maskrosor med humlor och getingar runt omkring. Surrar och har sig så att jag vill kräkas.
När allting är lugnt och fridfullt, när livet går som det ska och när alla hinder är utom synhåll - då brukar jag få ångest. En slags ångest som blir skrattretande efter ett tag. Lite som att all min ironi har börjat med kapplöpning i mitt blodomlopp. Det är någonting jag har glömt, någonting dåligt som ligger och väntar på att få förstöra. Någonting.

HEAD UNDER WATER

Jag upplevs som otrevlig ibland. Stroppig. Till och med bitchig. Jag är inget av det där egentligen, bara försjunken i tankar. Undrar till exempel varför en del reagerar som de gör när de hälsar på Simon. Det är inte så att varenda tjej fnittrar och knappt kan stå still. Det är förresten sällan som tjejerna stannar och hälsar. Jag bara undrar ändå. Analyserar. Håller koll på detaljerna. Glömmer bort att sträcka fram handen och säga vad jag heter.
Elin. Ja, Elin Eriksson. Men än sen då? Vem bryr sig?

Hur det är med mig? Jo tack, det är bara bra med mig. (Egentligen låg jag på sängen igår och önskade att jag var någon annan än mig själv.) Och själv då, hur är det med dig? (Jag lyssnar inte. Inte egentligen. Om du säger att det är bra så nickar jag och ler, samma sak om du säger att du mår pyton.)
På något sätt känns det bättre då att inte fråga alls.

Jo då. Jag bryr mig visst. Nästan för mycket ibland. Jag står bara observant bredvid och funderar. Undrar vad folk tänker om mig, när min sorg pressas ut genom ögonen och inte går att dölja ens med solglasögon. Undrar om folk tar mig för något psyko med mina fula armar med gamla, gamla ärr. Även fast de är just gamla, gamla men bara inte går bort helt och hållet. Undrar varför vissa tittar mer än andra.

Det kanske är bättre att ljuga. Kanske bättre att undanhålla sanningen för sin egen skull. Bara glida med stå som någon nickdocka. För vem bryr sig egentligen? Jag vet inte om jag vill veta det.

En tjej brände medvetet sina underarmar i ugnen och sa att det var en olyckhändelse. Ingen annan än jag vet vad som egentligen hände. Ingen ifrågasatte eller gav det någon extra tanke. Just därför att hon bara nickade och log. Det är ingen som tittar konstigt på henne nu. Ingen ser ner eller höjer ögonbrynen. Ingen vet och kan därför inte göra varken gott eller ont.
Kanske borde man göra så med allt istället.


LUFT

I was fading and you breathed the life back into me

I was drowning and you picked me up and set me free

I was crying and you whispered that you'd rescued me


LIFE IS A SONG

Idag hör jag ljuden dovt i bakgrunden. Nu släpper stressen, det känner jag ända ner i tårna. Jag har såna där muskelryckningar i vänster öga som jag brukar få när jag stressat länge. Riktigt obehagligt.
Den här helgen har jag lyckats göra fint i vardagsrummet. Jag brukar få ut mina aggressioner genom att möblera om och städa. Så var det inte den här gången. Jag behövde bara få fint omkring mig. Ordning. Det jag inte har i mitt huvud kan jag i alla fall ha i vardagsrummet.

Sen mår jag illa. "Nej älskling jag vill inte ha frukost"-illa. Det blir så när man har lite för roligt dagen innan. Jag är så klen. Blir fnissig av nästan ingenting och mår som fan nästa dag. Varenda gång. Utan undantag.

Idag väntar mamma. Det är längesen vi sågs nu och jag skulle behöva låna en klänning av henne. Skulle behöva låna mycket av henne egentligen. Ett leende, några skratt och en säck med goda råd. Jag kanske lämnar jackan hemma. Om jag stannar länge skjutsar hon mig hem då.

 

OM JAG KAN

Jag är en ganska konstig person. Vissa dagar orkar jag inte med mig själv och vill bara dra täcket över huvudet. Jag gör misstag på misstag och det mesta går åt skogen. Jobbiga dagar.
Ibland klarar jag av allt jag tar mig an - och mycket därtill. Jag blir som manisk och allting går hundra gånger snabbare än vanligt. Jag behöver ingen sömn, knappt någon mat och jag är superdupermega-lycklig.

Trots att jag nu har lärt mig att stanna kvar på en normal nivå har det inte alltid varit så. Fast vad fan är vanligt då? Egentligen.

Jag vill aldrig någonsin igen ta mediciner för det där. Trots att det är vad som starkt rekomenderas. Det får vara jobbigt periodvis i så fall. Jag vill inte kapa av så mycket av min personlighet som de medicinerna faktiskt gör.
Mest av allt vill jag inte känna mig sjuk. För jag ser mig inte som sjuk. En sjuk människa sitter intryckt i ett hörn och kan inte skilja på verklighet och drömmar. De där tabletterna ska inte behövas för att jag ska kunna leva ett normalt liv. Det ska jag klara av själv. Vad någon än säger.


Jag fick till slut en otroligt bra läkare. Henrik Pelling heter han. Han brukade säga att jag skulle kunna lära mig att handskas med min diagnos.
Långt ifrån alla kan det men han tvivlade inte på mig. Han trodde på mig. Han var nästan säker på att jag kunde klara det. Han lovade ingenting och sa att det skulle bli min tuffaste utmaning någonsin.

Därför slutade jag med allt vad tabletter heter. Det var så otroligt jobbigt i början. Jag kunde ju ingenting, tänkte jag. Jag kunde ju allting, tänker jag nu. Ingen är väl bättre än jag själv på att se tydliga tecken på förändring i mitt humör. 
Jag var inte längre tvungen att ta blodprover var fjärde vecka. Alla biverkningar försvann som i ett trollslag: Jag slutade skaka, huden blev bra igen och jag var inte lika törstig hela tiden. Innan behövde jag gå på toaletten flera gånger i timmen enbart därför att jag drack så mycket vatten.

Plötsligt kunde jag se allting och hindra det nio gånger av tio. Plötsligt blev livet enklare.


Bara för att man får en diagnos som säger att man har en sjukdom betyder inte det att man är körd. I början litade jag stenhårt på att tabletter skulle fixa upp mitt liv åt mig. Jag bara satt där och väntade, liksom.
När jag till slut började skjuta på själv och tänka efter blev det så stor skillnad. När jag bestämde mig för att lära mig se alla tecken, lyssna på mig själv, då lärde jag mig att kontrollera det. Då behöver man inte längre förlita sig på mediciner utan på sig själv och sin egen förmåga.

Ingen får sätta sig på mig och jag är envis som en get. Jag har ett minne som en elefant och glömmer ingenting. Jag är dock inte långsint för det utan snarare tvärtom. Jag är en förlåtande människa och förväntar mig därför att de jag har omkring mig också ska vara det. Jag är lättlärd, har god självinsikt och bryr mig om min nästa.

Varenda människa har egenskaper som gör det möjligt att kunna förändra sitt liv till det bättre. Jag menar inte att jag är någon världsmästare för att jag har lärt mig att kontrollera bipolärt syndrom, bara att om jag kan så kan nog många många andra.


FUCKED UP WORLD

Igår kväll satt jag på akuten med en vän och väntade på att få komma in. Från ingenstans står en tjej mitt framför mig och säger högt "Min smärta!" samtidigt som hon går emot mig. Hennes ögon fladdrade, var liksom inte där. Inte på akuten, inte i Uppsala. Hon var någon helt annanstans, det såg väl till och med jag.

"Det är min rotfyllning." Hon släppte mig inte med blicken fast verkade ändå inte se mig, som om jag var genomskinlig. Hon var så liten och smal, klädd i smutsig sommarklänning och vita knästrumpor. Hon förklarade för mig att det var värre än vinterkräksjukan, värre än drogabstinens. Jag nickade och undrade tyst i tanken vad hon hade tagit som skyllde på en ond tand.

Istället för att bli förbannad och moralpredika som jag brukar kände jag empati. Jag tyckte synd om den där tjejen. Såg på hennes sönderskurna armar och blev blödig. Jag ville krama om henne, lägga om såren. Både de utanpå och inuti. Säga att det snart blir bättre, berätta om den ljusare sidan av livet. Lära henne att glädjas.
Jag vet ju. Jag vet hur det är att lämna nattpaniken, morgongråten. Jag vet hur det känns när det äntligen vänder. Det finns inget bättre än det.

Jag gick ut för att samla ihop alla tankar. Jag blir så lätt tagen av situationen. Då kom hon ut igen. Utan att ha blivit kramad, utan någon tröst, inte ett enda råd i handen. Det enda hon hade där var utskrivna tabletter.
Det här samhället gör mig vansinnig.


AGAIN

Idag har jag fått det bekräftat: Jag har noll koll. Zero. Verkligen.
Min mobilladdare är spårlöst försvunnen och mitt minne säger mig att den bara kan vara på två ställen. Det första är Birger och det andra är Terassen.

Ingen kan nå mig. Jag kan inte nå någon. Jag kan inte ta mig någonstans, jag vägrar betala bussen kontant. Jag kan inte ens köpa min Mc Flurry via SMS som jag hade tänkt göra för första gången idag. Jag är så gott som död. Gone. Over the hills and far away.

Allt jag har att säga: Tack för att man kan tröstshoppa på Internet. Jag menar det verkligen. Utan de där skorna och den där klänningen hade jag inte pallat trycket.

K-FREAK

Jag vill gärna ha koll på det mesta i mitt liv. Gärna allt om jag ska vara ärlig. Om det gick skulle jag vilja kontrollera morgondagen också. Jag finner mig själv att ha svårt med tillit och vill helst göra allting själv. Förutom kvällsmackor och o'boy, sånt får Simon gärna fixa.

I morse började jag tvätta klockan sex. Jag har ingenting för mig idag, bara tvätten. Ändå skulle jag sätta igång så tidigt. Därför att annars har jag inte dagen fri för annat. Även fast jag älskar att bara sitta uppkurad för mig själv i min stora säng och skriva. Bara vara tyst och inte behöva någonting. Jag vill kunna, det är allt.

Min rosa klänning behövde träffa tvättmaskinen idag och jag bet mig i läppen därför att jag var så nervös. Den var så dyr och jag tycker om den så mycket. Det står att den tål handtvätt och det finns handtvätt att välja som program. Ändå satt jag och följde klänningen med blicken när vattnet långsamt fylldes på. Jag vet inte vad jag tittade efter, hur ser det egentligen ut om en klänning förstörs i en snurrande trumma?

Jag tror att jag kan kontrollera allting om jag så vill det. Det är bara ibland som jag faktiskt inser att jag inte kan kontrollera värst mycket alls. Nästan ingenting om jag ska vara ärlig.


9

Nio fina månader tillsammans. Jag kan inte så vackra ord. Jag älskar dig Simon! Åh, det gör jag verkligen.


DREAMER

Livet är kreativitet. Det handlar om att växa som människa. Ta risker, bryta regler, göra misstag, experimentera och framför allt att ha roligt.
När jag var yngre trodde jag att livet var ämnat för särskilt utvalda personer. Få personer. Alla dem som lyckades, kom någonstans, hade det bra. Det var slumpen som fick bestämma vilka personer det blev.

Så är det ju självklart inte. Alla har samma möjligheter att välja attityd i varje enskild situation. Om det går åt helvete finns det alltid någonting jag kan göra för att förbättra min sits.
Därför är jag glad idag. Igen. Därför att jag också har ett val. Precis som alla andra.

I natt drömde jag en underlig dröm om giftermål och ormar. Jag blev biten av en orm i foten och dödade den kort efteråt. Sen gammalt ses det som otur att drömma om ormar. Att bli biten ska betyda att någon förtalar mig och att döda en orm ska betyda att jag får en fiende..


NAMNLÖS

Det regnar. Smattrar mot mitt fönster och skapar en diffus bild av det som är utanför. Förvrängd. Lite som jag känner mig för tillfället. Oklar. Diffus.
Jag är understimulerad. Vädret har liknat hösten de senaste dagarna och jag jobbar inte. Det kryper i mig, jag klättrar på väggarna och så tänker jag för mycket. Alldeles för mycket.

Ibland vill jag rädda hela världen, ge alla ledsna människor en helt ny förklädnad. Någonting som de kan le åt och må bra över. Låta varenda en skrika rakt i mitt ansikte utan att jag rör en min. Om de vill. Bara för att det ska få kännas lite, lite bättre efteråt.

Jag kan inte rädda någon. Inte en enda. Den enda jag kan rädda just nu är mig själv. Sätta på mig vackra smycken, klä på mig fina kläder och göra någonting åt mitt hår. Mitt risiga hår som behöver träffa frisören.
Ni tror att kärleken och livet kommer om ni bara ropar. Men den har inget namn.


JAG MÅSTE VÄXA

Livet är en gåva och vi vet inte hur lång tid vi har på oss. När du inte längre finns här med mig, när dina steg tystnar, kommer jag uppskatta dig mer då? Finns det saker som jag inte kommer på förrän efteråt? Saker jag borde sagt, låtit dig veta, delat med mig av.
Få ord på min uppskattning och hur mycket du påverkar mig. Att du driver mig till att gå framåt för att lyckas. Hur mycket jag älskar dig. Fläta samman orden så att du skulle förstå. Fast bara kanske, jag vet inte ens om jag själv förstår.

Jag är alldeles för självkritisk. Jag är säker på att det jag skriver aldrig skulle få någon att häpna. Mitt språk är lika vardagligt som vilket regn som helst. Ibland önskar jag att jag kunde förmedla en enda känsla av det jag känner. En enda. Den villkorslösa, kravlösa, gränslösa kärleken som bor inom mig.
Det skulle falla sig så naturligt, gå ihop som ljuv musik. Orden skulle smaka sött i munnen, få håret att resa sig på armarna. Alla som någonsin har älskat skulle känna igen sig i mina kloka meningar.

Därför hoppas jag så innerligt att du får vara med mig ett tag till. Så att jag kan växa och förbereda mig, så att allt det där en dag bara ramlar ur mig. Som ett vattenfall av allt det jag vill att du ska veta.
En vacker dag kommer jag att lyckas berätta för dig hur mycket jag avgudar dig. Då kommer du känna dig änglalik. Precis så som jag ser dig.


LÅNAD TID

"Vi lever på lånad tid." Jag vill aldrig tro på den meningen. Jag vill tro att det ska vara för alltid, att vi ska hålla för evigt. Du och jag. Att jag alltid ska älska dig och alltid bli älskad tillbaka. Känna mig sådär trygg och svag på samma gång. Fjorton år igen.
Jag vill inte lyssna på folk som säger att det inte finns något som håller så länge. "Inte längre, inte på tjugohundratalet." Jag stänger av öronen och nynnar för mig själv. Vill inte höra på. Låtsas att jag är tillfälligt hörselskadad.

Jag är en obotlig romantiker. När jag tittar på mina morföräldrar kastas jag in i en virvelvind av hopp och önskan. Att åldras tillsammans från unga år, bli gamla ihop. Se åren sätta små spår i huden. Jag skulle alltid tycka att du är varckast i den här världen, se in i dina ögon och låta fjärilarna i magen kittla bäst de vill.

Åh, jag vet nog allt vem jag är utan någon alls i mitt liv. Jag vet att jag klarar mig, jag vet att jag inte lägger min lycka i andras händer. Inte helt och hållet, i alla fall. Jag har aldrig varit rädd för att vara ensam. Bland det bästa som finns är att sitta själv och få ord på mina tankar, reda ut lite av det som trasslar ihop sig där inne.
Jag tror bara på samhörigheten. Tillhörigheten. Att jag inte kan existera utan den. Att mina tankebrunnar skulle sina, att orden och alla känslor skulle ta slut.

Jag tror på för evigt. Det måste finnas ett för evigt, annars vet jag inte om jag finns alls själv.


REGN

En helg för två år sen. Du var så skör och jag var så stark, trodde jag. Jag ville lära dig allt jag kunde, visa dig allt jag sett av världen så att du skulle klara av den. Stå ut.
Du var så vacker och ljus i ditt mörka inre och jag ville rädda dig från alla faror. Ta bort dina rädslor, stryka ett steck över alla hemska minnesbilder. Jag ville torka bort alla dina tårar och öppna dörrarna till en vackrare värld där man älskar sig själv. Viska i ditt öra "ser du där borta, ser du ljuset i slutet av tunneln?" och låta dig skaka av ångest tills dagen åter kom.

Vi var så otroligt olika, du och jag. Du spärrade upp ögonen när jag åkte hem från skolan innan den var slut, när jag valde att ta tåget en timme tidigare. "Det viktigaste är att leva, inte skolan" brukade jag säga till dig innan jag åkte och du nickade men blev kvar ändå. Varenda dag.

Jag minns att jag avundades dina förmågor att kunna strukturera och planera hela din värld in i minsta detalj, ha koll på allt det som rör allt praktiskt. Jag saknade dem inte, jag ville bara inte känna mig fastkedjad. Det är vad jag är mest rädd för här i världen, att sitta fast på ett ställe.
"Vissa fåglar kan inte sitta i bur" brukar min mamma säga till mig när jag rasar över min egen personlighet. För jag vill vara fri, fri som en fågel. Kunna lätta mina vingar när jag vill utan att någonting håller mig tillbaka. Utom vinden. Den vill jag alltid känna fladdra genom håret.

Jag gav upp dig därför att du stod i min väg, därför att du gav mig skäl att tvivla när jag ville ge mig av. Det blev alldeles för krävande att ta farväl när du satt där, vemodig, och med en blick som skrek besvikelse. Idag önskar jag att jag varit mer som du, eftertänksam, sett faran i att flytta och att ta den stora risken. Insett hur mycket jag skulle komma att ångra min största förlust: Du.

Men jag är inte som du. Jag sitter fortfarande i sängen, klädd i mjukisbyxor och min pojkväns gamla t-shirt. Jag har inte dukat upp någon frukost utan äter kladdkaka med fingrarna - jag orkade inte ta fram en sked.
Det blir så mycket jobbig disk då och jag har massor, massor med annat för mig..


HOPE

Jag är lycklig nu. Själen är läkt nu. Det rinner över alla kanter och tar aldrig slut, fylls bara på med mer varenda sekund. Det finns ingenting värre än psykisk ohälsa och min är försvunnen sedan länge. Borta. För alltid hoppas jag.
Det är ett år sen jag ville dyka ner i havet och aldrig mer titta upp, ett år sen jag undrade om det var något fel på mig. Fel på mitt sätt att tänka, fel på mitt sätt att vara. Fel på mitt sätt att vara Elin.
Det var aldrig fel på mig. Jag och det som jag är passar bara inte in i allas världar och det förstår jag nu. Jag har haft sån enorm tur, det är inte alla som inser det.

Jag hade tänkt mig att jag skulle gå under jorden av alla hemska minnen i helgen. När jag mötte min absolut värsta mardröm. Det som har fått mig att tvivla på min egen förmåga, den som har kunnat pressa sönder mig hur enkelt som helst.
Men jag har kommit längre än så. Jag har blivit en bättre människa, fått andra ögon, lärt mig att jag aldrig kan göra någon annan bra. Den där sjuka rädslan fanns inte längre, den hade flytt någon annanstans och all min lycka stannade kvar hos mig. Trots allt, trots alla tillbakablickar, trots alla djupa sår.

Jag räcker till, jag har saker av mig själv som är värda att dela med sig av och mina förmågor är det största jag har. Jag tänker aldrig ändra på mig själv för att någon annan ska bli lycklig, det fungerar inte så. Så mycket av det jag har kan jag aldrig ge till någon annan.
Jag började om på ett tomt blad när jag kom tillbaka från Göteborg, staden som får mig att undra varför jag bor i Uppsala, och tanken på det beslutet tar mig alltid till toppen på vilket berg som helst.

Det finns så mycket bra själar att omge sig med, det finns så mycket att hämta hos dem. Jag minns knappt längre varför jag inte alltid har tänkt så.
Jag är lycklig nu. Själen är läkt nu.


MOT MARSTRAND

Jag klagar faktiskt inte över att det regnar. Vi ska snart åka till Marstrand och där skiner solen ända fram till söndag! Jag har packat i den lilla resväskan, vi kommer ju hem snart igen. Jag borde dock ha tagit den stora. Vi kan säga såhär: Mina skor tar mer plats än vad jag hade tänkt mig..

Jag slappnar inte av förrän bildörren slås igen och Lina drar igång motorn. Jag har stressat ända sen jag kom hem igår med tvätt, plock och packning. Varför blir det alltid så sjukt pychigt på golvet när man packar?

Pappa hämtar upp mig snart för lunch. Jag ser ut som ett vrak efter den här natten. Att en liten jävla MYGGA ska lyckas hålla en vaken sådär?! Efter en ihärdig myggjakt på ungefär fem minuter ledsnade Simon och bad mig att somna om. Hela jag fick ligga under täcket med endast ett hål för näsan för att slippa det där ljudet. Jag ryser bara jag tänker på det!

Fina, fina Marstrand

-

Istället.. Istället spolar jag fram tiden, hoppar högt över alla jobbiga hinder och struntar i att tänka efter - jag bara går framåt ändå. Istället för att må dåligt och känna på den känslan för att sen komma över det, spolar jag framåt till att må bra igen.